5 съвета за поддържане и подобряване на здравето на вашите стави!

Ако имате проблеми със ставите или се упасявате от такива прочетете тази статия!

Ще ви дадем 5 съвета за поддържане и подобряване на здравето на вашите стави !

✅1. Не се притеснявайте за износването
 
Износването не се причинява от движение и освен това не причинява болка само по себе си. Така че не трябва да се притеснявате какво ще стане ако се движите или спортувате, а по-скоро обратното.
 
✅2. Спортувайте редовно
 
Упражнението е най-добрият защитник на ставите. Проблемите със ставите идват повече от възпалителни процеси, отколкото от движението и упражненията са тези, които най-добре ще предотвратят това възпаление. Има различни видове полезни упражнения за ставите. Въпреки че медицинското лице е този, който може най-добре да ви посъветва кои упражнения са най-подходящи за вас, имате много възможности на една ръка разстояние: упражнения за мобилност, йога, тайчи, ходене, колоездене, бягане, силови упражнения… Всичко зависи от вашео първоначално състояние и вашите предпочитания.
 
✅3. Останете активни
 
Да останете активни е важна част от здравето на вашите стави: движете се често, качвайте се по стълбите и избягвайте асансьора, ходете до места, когато можете пеша, и не прекарвайте твърде много време в седнало или неподвижно положение. Всичко това ще помогне на вашите стави да останат в добро състояние.
 
✅4. Не се насилвайте твърде много всеки ден.
 
Не преминавайте твърде бързо от леки към тежки или много изморителни упражнения, тъй като от това може да се появи болка. Физическата активност и упражненията за намаляване на болката трябва да бъдат прогресивни и най-добре физиотерапевт да ви препоръча и помогне в това прогресиране.
 
✅5. Студ срещу топлина срещу компресия
 
Нищо няма да намали вашето възпаление така, както да останете активни. Но има и полезни алтернативни средства, които могат да успокоят дискомфорта ви. Първата ми препоръка е да проверите дали студът или топлината ви помагат повече. И второ, ако болката ви е придружена от подуване, опитайте да носите лек компресионен чорап, тъй като той ще облекчи болката ви.