Съвети за отделяне от памперса

Отделянето отпелените е процес на обучение, при който децата трябва да се научат да контролират желанието си да отидат до тоалетната. Никой не се ражда с тази способност. Това е процес на съзряване, през който трябва да помагаме на децата, докато самите те не започнат да го осъзнават.

Както при всички основни етапи в развитието на децата, обикновено няма точна възраст, на която това да се случи. Някои започват по-рано от други, но децата обикновено се отделят от пелените на възраст между 18 и 36 месеца. От родителите зависи да решат кога детето им е готово да усвои това ново умение.

А ето и някои сигнали, показващи неврологична и физическа зрялост на децата, по които можем да се ориентираме кога са готови за тоалетната:

Ходят сами без чужда помощ (фундаментално за ходенето до тоалетна без помощ).
Дразнят се, когато имат мръсна пелена и се опитват да я свалят.
Уведомяват родителите си кога искат да отидат до тоалетната, като подскачат наоколо, кръстосват крака, хващат пелените си, прегърбват се и т.н.
Проявяват интерес, когато видят родителите си да отиват до тоалетната, искат да ги гледат или се опитват да ги имитират.
✅Могат да издържат между два и четири часа с чиста пелена.
Може да дърпа панталоните си нагоре и надолу без затруднения.
✅Уведомяват родителите си, когато са изцапали пелената си, като казват „леле“ или „пу“.

Как трябва да подходи родителя?

Първото нещо, което трябва да имате предвид, е да не упражнявате натиск, когато започнете обучението за ходене до тоалетната. Не се карайте на детето си и не се смейте, ако не стигне до тоалетната навреме.

Започнете с дневен контрол и след като това бъде научено, преминете към нощния.

Децата преминават през четири етапа, преди да започнат да ходят сами до тоалетна:
Да ви уведомят, когато са изцапали пелената си – не забравяйте да ги похвалите, че са ви казали. Уведомяват ви, докато цапат пелените си. Пак ги хвалете и не им се карайте, че не са ви уведомили навреме.
Казват ви точно преди да го направят. Тук е моментът да ги попитате дали искат да отидат до тоалетната и да им помогнете.
Последният етап е, когато няколко дни подред стават сутрин със суха пелена.

Важно е да обличате децата в удобни дрехи, които те могат да дърпат и смъкват сами. Вашите инструкции трябва да са ясни и прости. Оставете гърнето там, където е лесно достъпно, провеждайте обучението, когато нещата са уредени и спокойни (а не когато се местите или преди пристигането на ново братче или сестриче) и винаги ги хвалете за усилията им.

За да създадете рутина за вашето дете, поставяйте го на гърне на всеки два или три часа, за да го насърчите да използва тоалетната тогава, вместо да носи пелената. Хвалете го всеки път, когато използва гърнето успешно. Когато детето ви може да използва гърнето на всеки два часа, увеличете интервала, за да нормализирате ситуацията.

Когато детето ви вече не мокри или цапа пелената си, защото иска да отиде до тоалетната, то ще е започнало да се контролира през деня.
Нощта е по-сложна, защото за децата е трудно да осъзнаят, че трябва да отидат до тоалетната, когато спят. Този втори етап на обучение не трябва да започва, докато не бъде постигнат пълен контрол през деня и докато детето ви не стане със суха пелена поне три последователни седмици.

Няколко съвета за спиране на нощното напикаване през нощта:

Обяснете на детето си, че ще опитате да спи без пелена.
Направете прехода постепенно. Накарайте детето си да носи пелена тип гащички, така че всякакви инциденти да не намокрят цялото легло.
Не позволявайте на детето си да пие твърде много течности преди лягане.
Винаги се уверявайте, че детето ви ходи до тоалетната преди лягане.
Хвалете детето си всеки път, когато прекара нощта без инциденти. Не се карайте и не притискайте детето си, ако се изпусне, бъдете търпеливи.