Отворено писмо № 2

Отворено писмо № 2 до днешните и утрешните майки

Уважаеми майки,

Ето ни отново на страниците на любимото Ви списание. С първите редове на това писмо Ви напомням, че майчинството е наш върховен дълг и отговорност, а майчината кърма – съвършен природен дар, затова кърмете Вашето бебе колкото се може по-дълго!
Когато това е невъзможно, помнете, че ключът към добър ритъм на растеж и развитие е правилното хранене. То се постига с новата генерация адаптирани млека.
Грижовната майка “ОРДЕСА” Ви подава ръка с най-съвършената формула – Blemil Plus Forte 1 за доносени деца от 1-ия ден и Blemil Plus Forte 2 – след 4-ия месец.
В седем университета в Испания и в научните лаборатории на “Ордеса”, чрез много изследвания, опити и анализи и със съдействието на ESPGAN / ЕВРОПЕЙСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПЕДИАТРИТЕ ГАСТРОЕНТЕРОЛОЗИ И НУТРИЦИОНИСТИ / в детайли са доказани качествата на отделните хранителни съставки и е постигнато съотношение между тях възможно най-близко до майчиното мляко.
Обогатяването на основното мляко Blemil е в две части: с фактор Plus и с фактор Forte.

Фактор Plus включва пет важни добавки:
– Дълговерижни полиненаситени мастни киселини (ПНМК-ДВ) – те са производни на незаменимите за организма линолова и a – линоленова киселини. Тези киселини участват в ензимните системи и клетъчната обмяна. Най-важните ПНМК-ДВ са арахидонова киселина, производна на линоловата и дехидроксиейкозахексанова киселина, производна на a – линоленовата. Съотношението на тези две ПНМК-ДВ в майчиното мляко е равно на 2, също както при Blemil Plus Forte 1 и Blemil Plus Forte 2. ПНМК-ДВ са крайно необходими за развитието на централната нервна система (ЦНС) и зрителната острота. Още по време на бременността у плода се откриват натрупани ПНМК-ДВ в клетъчните мембранина различни тъкани, предимно на нервната система и ретината. Липсата на тези киселини води до проблеми със зрението и паметта.
– Втората съставка на фактор Plus е L карнитинът – необходим за доставяне на енергия. Той е сложно азотно съединение, което участва в разграждането на мастните киселини в митохондриите по пътя на окислението. Участва също в белтъчната обмяна, понижава холестерола и триглицеридите в плазмата. Недостигът на L карнитин води до неправилна обмяна и изгаряне на белтъци вместо мазнини. Съдържанието му в майчиното мляко и в Blemil Plus Forte е 2.3 мг/100 мл.
– Третата съставка е незаменимата аминокиселина таурин, която е с важно значение за предаване на нервните импулси. Недостигът му влияе отрицателно върху ЦНС на кърмачето.
Останалите две съставки на фактор Plus са микроелемента селен и витамин Е, които играят ролята на антиоксиданти. Те предпазват молекулите на ПНМК-ДВ от вредното действие на оксидантите, а недостига им води до структурни и функционални увреждания на клетъчните мембрани.
А сега за фактор Forte и допълнителната полза от него.
– Първата полза идва от подобреното съотношение на основните въглехидрати лактоза и малтодекстрин. Въглехидратите са основен източник на енергия. В майчиното мляко 90% се падат на лактозата, която стимулира храносмилателните ензими, определя киселото рН в червата и допринася за образуване на млечна киселина и абсорбция на калций, магнезий и други метали, нужни за изграждане на костите. Наред с лактозата важна роля играе малтодекстринът. Той защитава ензима лактаза и така пречи за развитие на малабсорбция към лактозата, намалява осмоларитета и улеснява бъбречната функция, освен това е среда за развитие на бифидус бактериите в дебелото черво. Наблюденията показват, че бебета хранени с адаптирани млека, обогатени с малтодекстрин имат по-добро храносмилане, резорбция и наддават по-добре на тегло.
– Втората съществена полза от фактор Forte е вноса на нуклеотиди – сложни вещества, съдържащи азот, които изграждат молекулите на РНК и ДНК. Нормално се съдържат в майчиното мляко и затова вносът им в адаптираните млека е изключително важен. Всички бързо развиващи се тъкани се нуждаят от нуклеотиди. Нуклеотидите осигуряват по-бързо узряване на храносмилателната система, намаляват пропускливостта на патологични бактерии и бебетата по-малко страдат от диарии. Нуклеотидите съдействат за по-бързо укрепване на имунната система, както на клетъчния, така и на хуморалния имунитет. Бебетата хранени с такива млека имат по-високо ниво на имуно глобулини. Съдържанието на нуклеотиди в Blemil Plus Forte 1 и Blemil Plus Forte 2 е 2.66 мг/100 мл, като и двете млека имат липидния профил на майчината кърма.
– Третата полза от фактор Forte са белтъците и енергията. Белтъците под форма на аминокиселини са основна градивна съставка на живата клетка, източник на енергия и отговорни за защитата от инфекции. Важно е съотношението между суроватъчния протеин и казеина. В коластрата то е 90/10, в преходното майчино мляко е 60/40, в узрялата майчина кърма е 50/50. Аналогично във формулата на Blemil Plus Forte 1 съотношението е 60/40, при общо съдържание на белтък 1.8 г / 100 мл, а в Blemil Plus Forte 2 – съотношението е 50/50 и белтък 2.3 г/ 100 мл.
· Четвъртата съставка от фактор Forte е витамин Д, улесняващ резорбцията на калций и фосфор и допринасящ за добрата костна минерализация и формиране на зъбните зародиши.
– Витамин А е петата съставка, важен за осъществяването на зрителните функции, диференциацията на епителните клетки и за механизмите на растежа. Съдържанието му не трябва да преминава допустимите граници, поради възможни странични ефекти.
– Последен, но важен по значение е вносът на цинк за по-добрия растеж и по-добър имунитет. Липсата му води до задържане на ръста и теглото и до по-чести диарии през първата година от живота.

Уважаеми майки, този преглед има за цел да покаже, че с много труд и усилия научните работници от фирма Ордеса са успели да създадат адаптирано мляко максимално близко до майчиното, за да бъдат задоволени нуждите на Вашето бебе от всички хранителни вещества, витамини и микроелементи и то да ги получи по най-лесния за усвояване начин – чрез храненето.
Надявам се, ползвайки съветите на Вашия личен лекар да оцените достойнствата на млеката Blemil Plus Forte 1 и Blemil Plus Forte 2, като млека от нова генерация, осигуряващи хармонично развитие на Вашето дете.
Довиждане до следващия път, когато ще си поговорим за напълно адаптираните млека за профилактика и лечение на запек при кърмачетата Blemil Plus 1 AE и Blemil Plus 2 AE и за още нещо …

Д-р Галина Кайракова – педиатър